Quantcast
Channel: athinapoli
Viewing all 16873 articles
Browse latest View live

Οι άρχοντες που έγιναν ζητιάνοι…

$
0
0
Μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Μύκονο και ζούσε, για το «ευ ζην», συμπληρώνοντας ως ταπετσέρης -τον χειμώνα στην Αθήνα- τα εισοδήματά του....


Σήμερα προμηθεύεται δωρεάν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αθηναίων και κοιμάται σε μια γκαρσονιέρα στον Νέο Κόσμο, χωρίς όμως να αντέχει να πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο.

Γνωρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να βρεθεί σε κάποιο παγκάκι της Αθήνας, παλεύοντας για την επιβίωσή του τις κρύες ώρες του χειμώνα.

Τα αίτια

Ο κυρ Στέλιος είναι ένας από τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που νικήθηκαν από την τρικυμία της κρίσης και βρέθηκαν κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο.
Δάνεια, χρέη, υποθήκες και μεγάλη δόση ατυχίας είναι οι λέξεις-κλειδιά που αποκαλύπτονται πίσω από κάθε δραματική ιστορία νεόπτωχου, ο οποίος περπατά ανέκφραστος στον δρόμο του νεοαστέγου.

Πρώην υπάλληλοι με καλές αμοιβές, βιοτέχνες που επιχείρησαν να αναπτυχθούν και βρέθηκαν στο κενό της κρίσης, έμποροι που τα έχασαν όλα μέσα σε δυο μήνες, αλλά και πολλοί άλλοι που κρύβουν το πρόσωπο και το όνομά τους από συγγενείς και φίλους, «για να μη μάθουν την τωρινή κατάντια», πλημμυρίζουν το κέντρο της Αθήνας και διαβιούν ψάχνοντας για ένα πιάτο φαΐ στα συσσίτια του δήμου ή της Αρχιεπισκοπής.

Τα «γέρικα άλογα»

«Μπορεί να είμαι 65, αλλά τα χέρια μου αντέχουν ακόμα», περιγράφει ο κυρ Τάσος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη, το οποίο έκλεισε πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμα «καταζητείται» για οφειλές προς το Δημόσιο. Ζητάει δουλειά, αλλά κανείς δεν του προσφέρει και συμβιβάστηκε με τη μοίρα του «γέρικου αλόγου», το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «κανείς δεν αντέχει να ταΐζει». Μοναδική όαση στην έρημο της κρίσης αποτελεί το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων στην οδό Πειραιώς 35, αλλά και η ανώνυμη ευαισθησία των γειτόνων, οι οποίοι, σαν από μηχανής θεός, παρεμβαίνουν και σώζουν ζωές, όπως ακριβώς έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο μια νεαρή γυναίκα στην πλατεία Αμερικής, σώζοντας -με δυο κουβέρτες- τον 57χρονο άστεγο Γιάννη, ο οποίος, ηττημένος από το ψύχος στο παγκάκι, περίμενε μοιρολατρικά το τέλος.

«Νιώθω τυχερός που γλίτωσα από τον θάνατο»

Ο 57χρονος Γιάννης Ρήγας πέρασε τρία χρόνια στα παγκάκια της πλατείας Αμερικής και λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, με παρέμβαση του προέδρου του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων, εγκαταστάθηκε σε ένα δυάρι διαμέρισμα, το οποίο παραχώρησαν δωρεάν οι ιδιοκτήτες του. « Ξέρεις πώς είναι να σε παγώνει το κρύο; Ξεκινάει από τα πόδια, σε μουδιάζει και, λίγο πριν φτάσει στον αυχένα σου, έχεις αποφασίσει ότι όλα τελειώνουν», περιγράφει συγκινημένος και θυμάται την κοπέλα που τον λυπήθηκε, βγήκε με δυο κουβέρτες από το μαγαζί όπου εργαζόταν και τον σκέπασε: «Με έσωσε αυτή η κοπέλα, καλή της ώρα όπου και να βρίσκεται. Αλλά και οι γείτονες με φρόντιζαν, όποτε μπορούσαν, μ’ ένα σάντουιτς, μια πορτοκαλάδα, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Δεν ήταν πάντα εύκολο, έχω μείνει και 4 ημέρες χωρίς φαγητό». Επί 28 χρόνια δούλευε ως μάγειρας σε πλοία, αλλά η κρίση τον άφησε άνεργο: «Είχα ένα σπίτι και το έγραψα γονική παροχή στο παιδί μου, γι’ αυτό δεν μπορώ να μπω στην πρόνοια και, επομένως, δεν μπορώ να προμηθευτώ δωρεάν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο». Τους πρώτους 8 μήνες ως άστεγος, ο Γιάννης Ρήγας τους πέρασε μέσα στο παλιό του αυτοκίνητο. «Ομως, είχα παραδώσει τις πινακίδες, λεφτά για καύσιμα δεν υπήρχαν και μια ημέρα το πήρε γερανός του δήμου». «Το βράδυ δεν μπορείς να κοιμηθείς έξω. Δεν υπάρχει ασφάλεια, κοιμάσαι με το ένα μάτι ανοιχτό», περιγράφει και τονίζει εμφατικά ότι περισσότερο τον ενοχλούσε ο τρόπος που τον κοιτούσαν κάποιοι περαστικοί: «Νομίζουν ότι, για να κοιμάσαι στο παγκάκι, έκανες μεγάλο κακό και είσαι περιθωριακός». Λίγες ημέρες πριν εγκατασταθεί στο δυάρι, παραμονή Χριστουγέννων, είδε τους δύο ανήλικους γιους του να λένε τα κάλαντα στην πλατεία Αμερικής και κρύφτηκε για να μην τον δουν: «Βγήκαν τα παιδάκια μου για να πουν τα κάλαντα και τα απέφευγα, γιατί δεν είχα να τους δώσω ούτε ένα ευρώ». Ο Γιάννης Ρήγας βρήκε στέγη χάρη στην αγάπη των ιδιοκτητών του διαμερίσματος, οι οποίοι κράτησαν την ανωνυμία τους, όμως χρειάζεται ένα κρεβάτι, ένα μικρό ψυγείο και μια κουζίνα για να εξυπηρετήσει τις καθημερινές του ανάγκες.

«Με φάγανε τα δάνεια»

Ο 62χρονος συνταξιούχος του ΟΓΑ, πρώην ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Μύκονο, ταπετσέρης τον χειμώνα στην Αθήνα, παίρνει σύνταξη 340 ευρώ. Ο κυρ Στέλιος προμηθεύεται τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο χωρίς να πληρώνει και ζει σε γκαρσονιέρα στον Νέο Κόσμο, χωρίς όμως να μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ: «Μη με παίρνεις στο πρόσωπο, φωτογράφισέ με από πίσω», ζητάει, για να μην αποκαλυφθεί στα 4 παιδιά και τα έξι εγγόνια του: «Τα παιδιά μου έχουν πάρει τον δρόμο τους», λέει και αναπολεί την εποχή που ήταν «άρχοντας»: «Ημασταν άρχοντες και γίναμε ζητιάνοι. Με φάγανε οι τράπεζες και τα δάνεια. Τώρα ξέρω ότι το μονοπάτι που βαδίζω είναι δύσκολο και πρέπει να το περπατήσω μόνος».

«Το κράτος μου κάνει πλάκα»

Ο Σπύρος Αλευρογιάννης, 68 χρόνων, συνταξιούχος βιοτέχνης, πήρε την κατιούσα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: «Διατηρούσα βιοτεχνία ένδυσης στο Γκάζι, αλλά με μετακίνησαν εξαιτίας της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού δεν μου έδωσε αποζημίωση γιατί, όπως υποστήριξε, ούτε αυτός αποζημιώθηκε από το Δημόσιο. Από εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα». Τα χρέη και οι δυσκολίες τον οδήγησαν στην ανεργία, παρασύροντας στην ένδεια και την οικογένειά του: «Η σύζυγός μου είναι άνεργη, τα τρία μου παιδιά είναι άνεργα και όλοι ζούμε με τα 909 ευρώ σύνταξη που λαμβάνω τον μήνα. Τώρα μου ζητάνε να πληρώσω επίδομα αλληλεγγύης 149 ευρώ και νιώθω ότι το κράτος μού κάνει πλάκα. Μα, είναι σοβαροί;». Από άρχοντας, έγινα υπάρχοντας, λέει ο κύριος Σπύρος, εξηγώντας ότι παλεύει για την ύπαρξη του εαυτού και της οικογένειάς του: «Πάω στη λαϊκή αγορά στις δύο το μεσημέρι, για να πέσει η τιμή του γαύρου και να τον αγοράσω όσο πιο φθηνά μπορώ».

Πρώην φούρναρης, νυν άπορος

Ο 51χρονος Γιώργος Μπεφάνης ήταν ιδιοκτήτης δύο αρτοποιείων: «Τα έχασα και τα δύο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και των λαθεμένων επιλογών που έκανα». Φιλοξενείται σε έναν ξενώνα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς δεν έχει σπίτι, και πριν από λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη σε μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο (CNN), λέγοντας: «Αν κάποιος μου έλεγε πριν από 10 χρόνια ότι θα κατέληγα εδώ, θα το θεωρούσα κακόγουστο αστείο».

«Είμαι 36 και μοιάζω για 50»

Ο 36χρονος Ιωάννης Κατσάρης διατηρούσε παλαιοπωλείο στον Γέρακα: «Ζητιανεύω και κοιμάμαι στον δρόμο. Δεν ντρέπομαι να το παραδεχθώ. Αυτή είναι η αλήθεια». Κινείται καθημερινά κατά μήκος της οδού Πειραιώς και έμπλεξε με τους εμπόρους του θανάτου: «Οι άλλοι ψάχνουν μόνο για φαγητό, εγώ ψάχνω και για τις ουσίες που θα με κάνουν να ονειρευτώ ότι δεν ζω στην κόλαση», λέει και συμπληρώνει: «Είμαι άνθρωπος, έχω αξιοπρέπεια και πρέπει να ζήσω».

«Θέλω να φύγω από την Ελλάδα»

Ο 20χρονος Αλέξης, πρώην σερβιτόρος, κοιμάται στον δρόμο καθώς, παρά την επίμονη προσπάθεια να βρει δουλειά, δεν τα κατάφερε: «Εναν χρόνο ψάχνω για δουλειά αλλά δεν υπάρχει τίποτα». Δεν τελείωσε το σχολείο και δεν έχει χρήματα για να ταξιδέψει στο εξωτερικό: «Αν είχα χρήματα να βγάλω ένα εισιτήριο, θα έφευγα για να ξεφύγω από την εξαθλίωση. Εδώ δεν μου δίνουν δουλειά και είμαι υποχρεωμένος να έρχομαι στα συσσίτια του δήμου, για να μην πεθάνω από ασιτία».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΑΝΗ
Φωτογραφίες ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΗΣ

real.gr/

Δολοφονία 40χρονου στο Θησείο

$
0
0
Δολοφονημένος βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ένας 40χρονος, μέσα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του Θησείου, στην οδό Αποστόλου Παύλου....


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το θύμα έφερε τραύμα στο κεφάλι και πιθανολογείται ότι το έγκλημα οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά, επειδή, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

real.gr

Άδειο 1 στα 4 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

$
0
0
Δραματική είναι η κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Υπό το βάρος συνθηκών απόλυτης έλλειψης ρευστότητας, οι επιχειρήσεις – μικρομεσαίες και μεγαλύτερες – εγκαταλείπουν το κέντρο της Αθήνας, και ...
ιδιαίτερα τα σημεία – φιλέτα, όπου τα ενοίκια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ακινήτου του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που δημοσίευσε χθες το 24h.gr, στο Σύνταγμα, που μισθώθηκε με κούρεμα 43%.
Σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα μεσιτικά γραφεία, 1 στα 4 καταστήματα τον περασμένο Αύγουστο ήταν κλειστά στο κέντρο της Αθήνας, από 1 στα 5 ένα χρόνο πριν. Η κατάσταση εκτιμάται πως, στην αρχή της χρονιάς έχει επιδεινωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Savills Plc, τα μεγαλύτερα ποσοστά «εγκατάλειψης» ακινήτων σε ακριβές περιοχές έχουν οδηγήσει σε μέση πτώση 15% μέσα σε ένα χρόνο.
Πάντως, τα ίδια γραφεία εκτιμούν πως, όσο θα συνεχίζεται η «εκκένωση» σημείων-φιλέτων, τόσο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες λιανικής θα εμφανίζονται και θα τα νοικιάζουν σε τόσο χαμηλές τιμές, που – πριν από λίγα χρόνια – ουδείς θα φανταζόταν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ακινήτου στην Ερμού που νοικιάστηκε με μείωση στο μίσθωμα 43%!

Νεκτάριος Β. Νώτης
24h NewsRoom

Αττική: Τουλάχιστον ένα μήνα μετά ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια

$
0
0
Μ' ένα και πλέον μήνα καθυστέρηση θα προκηρυχθεί (;) ο διαγωνισμός για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Αττική. Αυτό ανακοίνωσε ο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Άρης Αλεξόπουλος μιλώντας στο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας....


Όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου αντί για τον Ιανουάριο, που είχε προγραμματιστεί.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τέσσερα εργοστάσια (Άνω Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα) που θα επεξεργάζονται πάνω από 1,3 εκατ. τόνους αποβλήτων το χρόνο, ωστόσο μετά τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων που έφερε η κρίση, υπάρχουν σκέψεις να μην κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Κερατέα.

aftodioikisi.gr

Μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του δημάρχου Αθηναίων

$
0
0
Μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του δημάρχου Αθηναίων πρόκειται να καταθέσουν μαζικά οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Όπως τονίζουν σ' επιστολή που διακινείται στα Κάτω Πατήσια, τις φτωχογειτονιές της Αχαρνών, την Κυψέλη, την Πλατεία Βικτωρίας και άλλες, «ο αέρας στην Πλατεία Αμερικής μυρίζει χασίσι και οι Αφρικανοί πουλάνε ελεύθεροι και ωραίοι από ναρκωτικά μέχρι γυναίκες»....
Παράλληλα βάζουν και θέμα υγιεινής, καθώς έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα ελονοσίας, φυματίωσης και ηπατίτιδας. Το... «κακό» για τον κ. Παπουτσή και τον κ. Καμίνη είναι ότι δεν μπορούν να προσάψουν στη συγκεκριμένη κίνηση τη συνηθισμένη κατηγορία ότι υποκινείται από τη «Χρυσή Αυγή», καθώς τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και από την Αριστερά. Στην πλειονότητά τους μάλιστα έχουν ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο και πολλοί απ' αυτούς είχαν αναπτύξει έντονη ανθρωπιστική και κοινωνική δράση.

paron.gr

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες από 1η Φεβρουαρίου

$
0
0
Δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνουν» η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας για να στηρίξουν πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας....


Έτσι, ανασφάλιστοι, άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες θα μπορούν από την 1η Φεβρουαρίου να απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν έχουν, όπως είπε, καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών από εθελοντές γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα εθελοντών γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο ΙΣΑ θα έρχεται σε επαφή με εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ για ανθρώπους που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ.Πατούλης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, σε 150.000 ανέρχονται οι μακροχρόνια ανασφάλιστοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 350.000 δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ τελευταία λαμβάνει διαστάσεις και το φαινόμενο των νεοαστέγων, που είναι πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.

Αυτό είναι ένα καινούργιο προφίλ για την ελληνική κοινωνία που η Εκκλησία το συναντά διογκούμενο καθημερινά, είπε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή», Κωστής Δήμτσας, σημειώνοντας ότι το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής από 2.000 μερίδες που ήταν αρχικά, σήμερα έχει φτάσει τις 10.000.

«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες» είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ ο κ.Δήμτσας συμπλήρωσε ότι στόχος της προσπάθειας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, θα στεγάζεται στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, Σεβαστουπόλεως 113, και θα λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και αρχικά κάποια απογεύματα 5.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ. Οι γιατροί θα δέχονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 210-3847374.

Το σύμφωνο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και της ΜΚΟ «Αποστολή», περιλαμβάνει επίσης ιατρικές επισκέψεις στις μονάδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής και στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της «Αποστολής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:in.gr

«Η μέριμνα του Δήμου Αθηναίων για τα δημόσια γλυπτά της πόλης (1835-1940)»

$
0
0
Ο Δήμος της Αθήνας από τα πρώτα χρόνια της σύστασής του (1835), παρότι διέθετε περιορισμένα οικονομικά μέσα, επιφορτίστηκε με αυξημένες αρμοδιότητες που απαιτούσαν μεγάλες και συνεχείς δαπάνες. Η ανάπτυξη των υποδομών αποτέλεσε προτεραιότητα στην εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της Αθήνας, που όταν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1834) παρουσίαζε την εικόνα ερειπωμένης πόλης, κατεστραμμένης από τον πολύχρονο αγώνα για την Ανεξαρτησία....


Παρά ταύτα ο καλλωπισμός της πόλης, σημαντικό στοιχείο του οποίου αποτελεί και η τοποθέτηση γλυπτών στους κοινόχρηστους χώρους της, αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής προσπάθειας. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ο Δήμος ανέπτυξε δημιουργική δράση που αφορούσε στην οικονομική ενίσχυση διαφόρων φορέων, σε αποδοχή δωρεών, αλλά και σε δικές του πρωτοβουλίες, όπου αναλάμβανε την κάλυψη των δαπανών ανάθεσης, εκτέλεσης και τοποθέτησης των έργων. Η σημαντικότερη δράση του Δήμου αφορούσε στη χωροθέτηση των μνημείων στην πόλη, όταν αυτά ανεγείρονταν σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.

Η ανάγνωση των Πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρει σήμερα συμπληρωματικές πληροφορίες στις πολυάριθμες μελέτες και άρθρα που έχουν γραφεί σχετικά με τη δημόσια γλυπτική της Αθήνας, δίνοντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη και κατανόηση των σχετικών ενεργειών.
Αποκατάσταση μνημείων

Η πρώτη ενέργεια του Δήμου που υποδηλώνει μέριμνα για τα μνημεία εκδηλώνεται το 1857 με την έγκριση ποσού 500 δρχ. για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Σούτσου, το κιβώριο είχε ανοιχθεί και τα οστά του ήρωα βρίσκονταν σε δημόσια θέα. Παρότι το μνημείο ανήκε στην αρμοδιότητα του Δημοσίου, η επέμβαση αποφασίστηκε από ευλάβεια στη μνήμη του ήρωα [σημ. 1].
Ανέγερση νέων γλυπτών

Για την ανέγερση των γλυπτών της πόλης ο Δήμος σπάνια λαμβάνει πρωτοβουλία, αρκούμενος σε οικονομική συνδρομή διαφόρων φορέων. Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούνται ερανικές επιτροπές από προσωπικότητες της εποχής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες αναθέτουν την εκτέλεση του έργου σε κάποιον γλύπτη και συλλέγουν συνδρομές.

Τα μνημεία που προτείνονται αφορούν ως επί το πλείστον ήρωες του ένδοξου αγώνα του 1821, φιλέλληνες και ευεργέτες, με σκοπό τη διατήρηση της εθνικής και ιστορικής μνήμης. Σημαντική κατηγορία αποτελούν τα ταφικά μνημεία που κατά κανόνα ανεγείρονται στο Α’ Κοιμητήριο, ως ύστατη τιμή σε ήρωες, προσωπικότητες και διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Εξαίρεση αποτελεί το επιτύμβιο μνημείο του Γάλλου αρχαιολόγου Καρόλου Λενορμάν σε σχέδιο του τότε δημοτικού αρχιτέκτονα Fr. Boulanger [σημ. 2], που ανεγέρθηκε με δημοτική δαπάνη το 1859 στον Λόφο του Ιππίου Κολωνού δίπλα από το επίσης επιτύμβιο μνημείο του Καρόλου Μύλλερ. Η επιλογή της θέσης έγινε σύμφωνα με την επιθυμία του θανόντος να ταφεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος [σημ. 3] (εικ. 1).

1. Επιχορηγήσεις

Η πρώτη πρόταση χορηγίας νέου μνημείου χωρίς τελικά να πραγματοποιηθεί, διατυπώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της βασιλείας του Όθωνα. Το 1857 εγκρίθηκε ποσό 1.000 δρχ. για την κατασκευή μνημείου στο Ναύπλιο, στη θέση όπου αποβιβάστηκε ο Όθωνας.

Η πλειονότητα των υπόλοιπων επιχορηγήσεων αφορούσε εράνους διαφόρων φορέων, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες του 1821 και τους ευεργέτες της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε το 1862 συνδρομή 500 δρχ. για την ανέγερση του μνημείου του Γρηγορίου Ε’, έργο του γλύπτη Γεωργίου Φυτάλη, 1.000 δρχ. το 1881 για την αποπεράτωση του ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνος, το πρόπλασμα του οποίου φιλοτέχνησε ο γλύπτης Henri Michel Antoine Chapu και εκτέλεσε ο Alexandre Falguiere, 1.000 δρχ. το 1882, για την ανέγερση του ανδριάντα του Γλάδστωνος, έργο του γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη, και 500 δρχ. το 1889 για τον ανδριάντα του εθνικού μεγαλομάρτυρα Ρήγα Φεραίου, έργο του γλύπτη Ιωάννη Κόσσου.

Είναι φανερό ότι οι περισσότεροι έρανοι δεν απέδιδαν σημαντικά αποτελέσματα και οι επιτροπές αναγκάζονταν να απευθυνθούν σε πλούσιους ομογενείς ώστε να καλύψουν το κόστος της ανέγερσης, όπως στην περίπτωση των μνημείων του Γρηγορίου Ε’ και του Ρήγα Φεραίου από τον Γεώργιο Αβέρωφ, και του ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνος από τον Δημήτριο Στεφάνοβικ Σκυλίτση.

Σημαντική οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση των μνημείων του Ιωάννη Καποδίστρια, του Γεωργίου Καραϊσκάκη και του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, έργα των γλυπτών Γεωργίου Μπονάνου, Μιχαήλ Τόμπρου και Γεωργίου Δημητριάδη του Αθηναίου αντίστοιχα, αποφάσισε ο Δήμος χορηγώντας το 1929 ποσό 10.000 δρχ. για κάθε μνημείο, στις αρμόδιες ερανικές επιτροπές.

Η τελευταία χορηγία της περιόδου που εξετάζεται αφορά το 1936 στην ανέγερση της μαρμάρινης προτομής της Βασίλισσας Όλγας, έργο του γλύπτη Γ. Δημητριάδη του Αθηναίου, κόστους 10.000 δρχ. Το έργο υπήρξε πρωτοβουλία της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, ως ευγνωμοσύνη για το υπέρ του πρασίνου της πόλης έργο της.

Εκτός από μνημεία που κόσμησαν την Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων ενίσχυσε και μνημεία άλλων πόλεων, όπως αυτό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, έργο του Λάζαρου Σώχου, για το οποίο χορήγησε μεταξύ των ετών 1879-1888, το συνολικό ποσό των 2.300 δρχ.

Παρόμοια για τον ανδριάντα του Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία, έργο του γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη, χορηγήθηκαν 400 δρχ. το 1894, ενώ το 1883 για τον ανδριάντα του Λέοντος Γαμβέτα στο Παρίσι 500 δρχ. Η ανέγερση μνημείου στο Ναυαρίνο, στη μνήμη των πεσόντων Φιλελλήνων, υπήρξε πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, και το 1890 αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής με την Κυβέρνηση για την πραγματοποίηση της ανέγερσης [σημ. 4].

2. Πρωτοβουλίες Δήμου Αθηναίων

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως στις αρχές του 20ού, ο Δήμος ενεργοποιείται στον καλλωπισμό της πόλης με αγορές γλυπτών που τοποθετούνται σε κήπους και πλατείες. Για κάθε γλυπτό σχεδιάστηκε ανάλογο βάθρο, περίφραξη και φύτευση του περιβάλλοντα χώρου.

Η πρώτη αγορά πραγματοποιήθηκε το 1891 και αφορά τα δύο χάλκινα γλυπτά των Δορκάδων. Tο ποσό της αγοράς τους εκταμιεύθηκε από δάνειο 550.000 δρχ. που είχε λάβει ο Δήμος από την Εθνική Τράπεζα το 1891 για διάφορα δημοτικά έργα [σημ. 5].

Ως διακοσμητικό γλυπτό, αγοράστηκε με προτροπή του Γεωργίου Βρούτου το 1907 [σημ. 6] το γλυπτό Ξυλοθραύστης, έργο του γλύπτη Δημήτριου Φιλιππότη, ενώ το 1924 σημαντική προσφορά στην πόλη αποτέλεσε η αγορά, αντί ποσού 75.075 δρχ., του συμπλέγματος Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν, έργο του γλύπτη Johannes Pfuhl [σημ. 7] (εικ. 2).

Από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην εικόνα της πόλης ήταν η διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας από τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βασίλη Τσαγρή, με την ευκαιρία της κατασκευής του υπόγειου σιδηρόδρομου και του απαιτούμενου εξαερισμού του χώρου.

Η εργολαβία της κατασκευής των 14 διακοσμητικών αγαλμάτων-φανοστατών, προϋπολογισμού 750.000 δρχ., που είχε κατακυρωθεί στον μηχανικό Απόστολο Κασδόνη, κρίθηκε ασύμφορη λόγω της αστάθειας των τιμών της εποχής. Η κατασκευή τους ανατέθηκε τελικά στο Σωματείο των Ελλήνων Γλυπτών και περιελάμβανε δώδεκα αγάλματα από λευκό τσιμέντο (τα αγάλματα των τριών Μουσών και των εννέα Χαρίτων) και δύο από πεντελικό μάρμαρο (της Εστίας και της Δήμητρας), που παραδόθηκαν στον Δήμο το 1932 [σημ. 8]. Τελικά τοποθετήθηκαν μόνο τα οκτώ γλυπτά, συνεπεία της τροποποίησης του αρχικού σχεδίου της πλατείας. Τα υπόλοιπα, κόστους 459.000 δρχ., αφού αποπληρώθηκαν το 1935, μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Δήμου. Από την πλατεία αποσύρθηκαν το 1937 λόγω δημόσιας κατακραυγής και ορισμένα από τα γλυπτά αυτά κοσμούν σήμερα την Καρδίτσα, τη Θήβα, την Αμοργό και τις Καρυές Λακωνίας.

Οι δημόσιες κρήνες της Αθήνας αποτέλεσαν και αυτές σημαντική ευκαιρία για τον καλλωπισμό της πόλης. Είναι γνωστή η μαρμάρινη κρήνη που βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Μεταξουργείου, προσπάθεια απομίμησης του χορηγικού μνημείου του Λυσικράτους. Πρόκειται για κυκλική θόλο με ιωνικό περιστύλιο σε οκτάπλευρο βάθρο, όπου από ανάγλυφες λεοντοκεφαλές έτρεχε παλιά το νερό. Παρότι δεν γνωρίζουμε από ποιον φιλοτεχνήθηκε, τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρουν ότι το αναβρυτήριο είχε κατασκευαστεί στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονος [σημ. 9] το 1852, κόστισε 5.500 δρχ., σημαντικό ποσό για την εποχή εκείνη, και λειτούργησε το 1853 με συμπληρωματικά έργα δεξαμενής και σωληνώσεων και για την πρόληψη πυρκαγιάς. Επί δημαρχίας Σπύρου Πάτση (1922-29), στο πλαίσιο της νέας διαμόρφωσης της πλατείας που καταλήφθηκε από εμπορικά δημοτικά παραπήγματα, μεταφέρθηκε στο Μεταξουργείο (εικ. 3). Την ίδια εποχή κατασκευάστηκαν τέσσερις ακόμη μαρμάρινες κρήνες στις οδούς Αδριανού, Αθηνάς και Κολοκοτρώνη [σημ. 10].

Άλλη μαρμάρινη κρήνη που μεταφέρθηκε ήταν αυτή της πλατείας Κολωνακίου, όταν ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Αίγινας εγκρίθηκε το 1887 η δωρεά και η τοποθέτησή της στην πλατεία Αιγίνης, για να χρησιμοποιηθεί ως στυλοβάτης της προτομής του Κυβερνήτη της Ελλάδας Καποδίστρια [σημ. 11] (εικ. 4).

Ο Δήμος δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην ανέγερση τιμητικών μνημείων.

Ο κίνδυνος να αγοραστεί από Γάλλο πολίτη το πρόπλασμα του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου που βρισκόταν στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης των Παρισίων, οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το 1900 ποσό 5.000 δρχ. για την αγορά του προπλάσματος και τη σύσταση ερανικής επιτροπής για την κάλυψη του συνολικού ποσού αγοράς και χύτευσής του, ύψους 16.000 φράγκων.

Αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο συνέδραμε το Δημοτικό Βρεφοκομείο με το συνολικό ποσό των 3.100 δρχ., κατά τα έτη 1894-5 [σημ. 12], για ανέγερση προτομής του ευεργέτη του Ανδρέα Συγγρού, ενώ με δημοτική πρωτοβουλία ανεγέρθηκαν το 1917 οι προτομές του μουσουργού Σπύρου Σαμάρα, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, και το 1923 η προτομή του λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έργο του Θωμά Θωμόπουλου, δαπάνης 5.000 δρχ., με παρότρυνση λογίων της εποχής. Τελικά, αντί προτομής, τοποθετήθηκε ανάγλυφο πορτραίτο του συγγραφέα στην τοιχοποιία της Δεξαμενής.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Άγγλου ποιητή λόρδου Βύρωνα, ο Δήμος δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν, αλλά και προς τον ποιητή λόρδο Σέλλεϋ ενέκρινε το 1924 τη μετονομασία της οδού Τριπόδων σε Σέλλεϋ και ποσό 5.000 δρχ. για την ανέγερση αναθηματικής στήλης στην οδό Βύρωνος, όπου κατοικούσε ο ποιητής (εικ. 5).

Αρκετές σχετικές πρωτοβουλίες τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Για το μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη ενός Μαυσωλείου, αποφασίστηκε το 1874 η ανέγερση ενός ανδριάντα σε πλατεία της πόλης. Το μνημείο δεν πραγματοποιήθηκε τότε, αλλά περίπου έναν αιώνα αργότερα [σημ. 13].

Με αφορμή τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας του βασιλέα Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας στο Μόναχο, αποφασίστηκε το 1888 η ανέγερση στην ομώνυμη πλατεία της Αθήνας μαρμάρινου ανδριάντα φιλοτεχνημένου από Έλληνα γλύπτη, που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε [σημ. 14].

3. Δωρεές

Σε αρκετές περιπτώσεις δωρήθηκαν στον Δήμο γλυπτά από πλούσιους ομογενείς ή συλλόγους. Σημαντική και πρώτη ήταν η δωρεά το 1884 του λόρδου de Bute, επτά χάλκινων αντίγραφων γλυπτών της Πομπηίας και της Ηράκλειας, φιλοτεχνημένα από Έλληνες γλύπτες της Ιταλίας κατά την Ελληνιστική περίοδο, που τοποθετήθηκαν το 1885 στον κήπο της πλατείας Συντάγματος [σημ. 15] (εικ. 6).

Από την οικογένεια του ίδιου δωρητή [σημ. 16] προσφέρθηκε το 1931 ο ανδριάντας του Άγγλου πολιτικού Γεωργίου Κάνινγκ, έργο του γλύπτη Francis Leggatt Chantrey.

Στις δωρεές συγκαταλέγονται ο μαρμάρινος ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη, έργο του γλύπτη Λάζαρου Φυτάλη [σημ. 17] που παραχωρήθηκε από τις οικογένειες Νεγρεπόντη και Ράλλη το 1937, η μαρμάρινη προτομή του Ιωάννη Πολέμη, έργο του γλύπτη Λουκά Δούκα, από το περιοδικό Διάπλαση των Παίδων το 1927 [σημ. 18] και η μαρμάρινη προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου [σημ. 19], από τον Σύλλογο Δωδεκανησίων Φιλοπάτριδων το 1930.

Σπανιότερα παραχωρούνται στην πόλη μνημεία που αποκτήθηκαν με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως το αντίγραφο του γλυπτού Δισκοβόλος, έργο του γλύπτη Κώστα Δημητριάδη [σημ. 20] που παραχωρήθηκε το 1927 και ο Έφηβος το 1939, έργο του γλύπτη Θανάση Απάρτη, παραγγελία της Διοίκησης Πρωτευούσης ως μνημείο της Ελληνικής Νεότητας [σημ. 21].

Τα αντίγραφα των προτομών του Περικλή και της Ασπασίας, που βρίσκονται στο Βατικανό και δωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων το 1931 από το ζεύγος Παναγιώτη και Ιωάννας Αριστόφρονος, κόσμησαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Χωροθέτηση

Η χωροθέτηση των γλυπτών, ως στοιχείων του κοινόχρηστου χώρου της πόλης, αποτελούσε αρμοδιότητα του Δήμου, με την τελική έγκριση της Νομαρχίας.

Η τοποθέτησή τους επέφερε συνήθως διγνωμία ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, αντιρρήσεις από τη Νομαρχία και κριτική από τον Τύπο. Η ανέγερση ενός μνημείου σε δημόσιο χώρο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και όλοι εξέφραζαν γνώμη κρίνοντας τη θέση, το βάθρο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η επιλογή της θέσης των γλυπτών διαμορφωνόταν έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής καλλωπισμού. Σεβαστή ωστόσο ήταν και η άποψη των δημιουργών των έργων. Αργότερα με την ανάπτυξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ρόλο εισηγητή ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες που τη στελέχωναν. Η χωροθέτηση ακολουθούσε τη διάταξη των χώρων, αναδεικνύοντας τις συμμετρικές γεωμετρικές συνθέσεις τους.

Τα πρώτα διακοσμητικά γλυπτά προορίστηκαν για τον καλλωπισμό του σημαντικότερου δημόσιου κήπου της πόλης. Οι Δορκάδες τοποθετήθηκαν το 1884 στον κήπο των Μουσών και η αρχική τους θέση [σημ. 22] καθορίστηκε συμμετρικά στην απόληξη της κεντρικής κλίμακας που συνέδεε τον κήπο και την πλατεία Συντάγματος, δεξιά και αριστερά αυτής. Τα επτά χάλκινα αντίγραφα της δωρεάς του de Bute κόσμησαν ένα χρόνο αργότερα την ίδια πλατεία.

Ο Ξυλοθραύστης τοποθετήθηκε το 1908 σε μαρμάρινο βάθρο στην πλατεία πίσω από τη Ρώσικη Εκκλησία (σήμερα πλ. Ραλλούς Μάνου), με φύτευση και μεταλλική περίφραξη του περιβάλλοντα χώρου (εικ. 7). Η θέση αυτή είχε θεωρηθεί τότε κατάλληλη λόγω του αρμονικού περιβάλλοντα χώρου και του μεγέθους της πλατείας που επέτρεπε τη χαμηλή βάση που απαιτούσε το έργο. Η επιλογή αυτή αργότερα κρίθηκε εγκληματική από καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής, αλλά και από τον αρχιτέκτονα και δημοτικό σύμβουλο Αλέξανδρο Νικολούδη, που υποστήριξε το 1927 στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το έργο έχασε την αξία του λόγω της ακατάλληλης τοποθέτησής του. Τελικά, το γλυπτό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Ζάππειο, μόλις το 1958.

Το σύμπλεγμα ο Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν αφιερώθηκε και αυτό για τον καλλωπισμό της ενιαίας πλέον πλατείας Συντάγματος και τοποθετήθηκε το 1924 σε μαρμάρινο βάθρο, αξονικά με την κεντρική κλίμακα και την είσοδο των Ανακτόρων. Αλλά και για αυτήν την τοποθέτηση υπήρξαν προβληματισμοί. Σε δημοσίευμα της εποχής [σημ. 23] ασκήθηκε κριτική από τον Ιωάννη Δραγάτση, έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιά, για τη συνολική τοποθέτηση. Η πλατεία Συντάγματος θεωρήθηκε ακατάλληλη, αφού σύμφωνα με τη γνώμη του τα διακοσμητικά έργα είχαν θέση σε κήπους, ενώ στο κέντρο των Αθηνών ήταν προτιμότερο να ανεγείρονται ανδριάντες από το ελληνικό Πάνθεον. Η διαδεδομένη αυτή αντίληψη οδήγησε πιθανά στη μεταφορά του γλυπτού το 1938 στην πλατεία Κυριακού (σημερινή πλατεία Βικτωρίας).

Για τη χωροθέτηση του γλυπτού Δισκοβόλος, αρχικά ο Δήμαρχος Σπύρος Πάτσης είχε προτείνει τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε παραλληλισμό της αρχαίας με τη νεότερη τέχνη. Ύστερα όμως από αίτημα της Επιτροπής των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, αποφασίστηκε η θέση του παλαιού Αγγλικανικού Νεκροταφείου μπροστά από το Στάδιο, με τη συνηγορία των δημοτικών συμβούλων αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Νικολούδη και Ανδρέα Κριεζή. Η τελική θέση και η κατασκευή του βάθρου καθορίστηκαν το 1927 από επιτροπή δημοτικών συμβούλων και του δημιουργού, υπό την προεδρεία του Δημάρχου (εικ. 8).

Ο Έφηβος, αν και αρχικά προοριζόταν να τοποθετηθεί στη λεωφόρο Β. Όλγας, τοποθετήθηκε το 1940 στο αλσύλλιο της οδού Μουστοξύδη, μπροστά από τη Σχολή Ευελπίδων [σημ. 24].

Οι προτομές και οι ανδριάντες τοποθετούνταν συνήθως στον προαύλειο χώρο δημόσιων κτηρίων, σε προβλεπόμενες θέσεις από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό [σημ. 25] που αναδεικνύονταν από την προτεινόμενη φύτευση [σημ. 26]. Οι θέσεις αυτές δεν απαιτούσαν τη συναίνεση του Δήμου και επιλέχθηκαν λόγω της σχέσης του απεικονιζόμενου με το κτήριο.

Για όσα έργα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους, προτιμήθηκαν από τον Δήμο κεντρικές, περίβλεπτες και ευρύχωρες θέσεις. Για το λόγο αυτό πολλά γλυπτά τοποθετήθηκαν στον κήπο του Ζαππείου, δημόσια γη παραχωρημένη από το 1869 στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που προσφερόταν για το σκοπό αυτό. Το κεντρικότερο σημείο της πόλης, ο Κήπος των Μουσών-πλατεία Συντάγματος, στενά συνδεδεμένος με την πολιτική ζωή του τόπου, διαφυλάχθηκε για ένα πανελλήνιο ηρώο σε πραγματοποίηση ψηφίσματος της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του Άργους το 1829, που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας E. Ziller το 1870 σε ανάθεση του βασιλέα Γεωργίου Α’ πρόταση ενός κεντρικού μνημείου στην πλατεία Συντάγματος [σημ. 27] (εικ. 9).

Ως καταλληλότερη θέση για το μνημείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποφασίστηκε από την επιτροπή καλλωπισμού το 1902 η είσοδος του Κήπου των Μουσών. Η θέση της πλατείας Κολοκοτρώνη θεωρήθηκε στενή, ενώ οι καλλιτέχνες Νικηφόρος Λύτρας και Γεώργιος Ιακωβίδης υποστήριξαν ότι το μέγεθος του ανδριάντα ήταν δυσανάλογο με το μέγεθος της συγκεκριμένης πλατείας. Προτάθηκε επίσης και ο κήπος του Πανεπιστημίου.

Τελικά η Νομαρχία ενέκρινε την πλατεία Κολοκοτρώνη, σύμφωνα και με τη γνώμη του καλλιτέχνη του έργου. Ο Λάζαρος Σώχος προτίμησε τη θέση αυτή, γιατί το γλυπτό θα είχε δική του οντότητα, ενώ απέρριψε το Ζάππειο γιατί θεώρησε ανάρμοστη την προβολή του γλυπτού στον Παρθενώνα. Σε αντίθετη περίπτωση προτίμησε την άκρη της πλατείας Συντάγματος, με την κατασκευή ενός άλλου ανδριάντα συμμετρικά, αφού στο μέσον ήταν πρέπον να τοποθετηθεί ένα πανελλήνιο ηρώο. Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε τελικά το 1904 στην πλατεία Κολοκοτρώνη, αφού δεν δικαιώθηκε η έφεση του Δήμου κατά της απόφασης της Νομαρχίας (εικ. 10).

Οι υπόλοιποι ανδριάντες και οι προτομές είχαν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο χώρο ανέγερσης, όπως ο ανδριάντας του Ιωάννη Βαρβάκη, για τον οποίο εγκρίθηκε το 1884 η τοποθέτησή του στη φερώνυμη πλατεία μπροστά από το Βαρβάκειο Λύκειο. Δύο χρόνια αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από αίτηση του Βαρβακείου Κληροδοτήματος, αποφάσισε την τοποθέτησή του στο μεσημβρινό μέρος της πλατείας της Ομονοίας, απόφαση που ακυρώθηκε από τη Νομαρχία. Τελικά ο ανδριάντας που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Λεωνίδα Δρόση τοποθετήθηκε το 1889 στον κήπο του Ζαππείου [σημ. 28]. Στην πλατεία του ίδιου χώρου αποφασίστηκε η τοποθέτηση του ανδριάντα του Ανδρέα Συγγρού το 1889 [σημ. 29] και η προτομή του Ιωάννη Πολέμη το 1930.

Σε φερώνυμες πλατείες αποφασίστηκε το 1888 να τοποθετηθούν ο ανδριάντας του βασιλέα Λουδοβίκου Α’, χωρίς τελικά να πραγματοποιηθεί, το 1931 ο ανδριάντας του Κάνινγκ και το 1938 η μαρμάρινη προτομή του Λορέντζου Μαβίλη, αντίγραφο έργου του γλύπτη Πέτρου Ρούμπου που βρίσκεται στην Κέρκυρα.

Με γνώμονα την ιδιότητα των προσώπων, η προτομή του Σπύρου Σαμάρα τοποθετήθηκε το 1917 στον κήπο του Δημοτικού Θεάτρου, λόγω της σχέσης του μουσουργού με το Θέατρο [σημ. 30] και η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το 1923 στην πλατεία Δεξαμενής, όπου ήταν το ερημητήριο του συγγραφέα. Στο κέντρο της πλατείας των Φιλικών στο Κολωνάκι, ώστε να είναι ορατή από τους γύρω δρόμους και από τη λεωφ. Κηφισίας [σημ. 31], τοποθετήθηκε το 1930 η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, ενώ ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη τοποθετήθηκε επτά χρόνια αργότερα στην πλατεία Κυψέλης κοντά στην κατοικία του ήρωα.

Η προτομή της Βασίλισσας Όλγας τοποθετήθηκε στο άλσος του Ευαγγελισμού το 1936, μετά τη διαμόρφωσή του από τον Δήμο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η χωροθέτηση δεν σχετιζόταν με το νοσοκομείο, αλλά με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών που είχε την πρωτοβουλία ανέγερσης του μνημείου και στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος το 1925 από το Υπουργείο Γεωργίας.

Συνοψίζοντας, η δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Δήμος Αθηναίων παρά τα οικονομικά του προβλήματα και τις πολλές αρμοδιότητες στις οποίες ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί, δεν ήταν αμελητέα. Δεν κατόρθωσε όμως να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας γλυπτικής στην πόλη, ενώ οι επεμβάσεις του ήταν αποσπασματικές. Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης, παρότι στον τομέα αυτό πρωταγωνιστούσαν διάφοροι άλλοι φορείς.



Μαρία Δανιήλ, Αρχιτέκτων, Msc ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων»

* Το άρθρο αποτελεί τμήμα της υπό εκπόνησης διδακτορικής διατριβής με θέμα «Το έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, 1835-1940», που εκπονείται από τη γράφουσα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Η βασική πληροφόρηση αντλήθηκε από τις Πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου των ετών 1842-1940.



http://evia-logos.blogspot.com

Bίντεο: Επιστήμονες δημιούργησαν αντικείμενα που πετούν!

$
0
0
Επιστήμονες έκαναν αντικείμενα να πετούν. Αν και οι συσκευές αντιβαρύτητας παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας, επιστήμονες από το Ισραήλ κατάφεραν κάτι εξίσου εντυπωσιακό. Αξιοποιώντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική παγίδα όχι απλώς κατάφεραν να κάνουν αντικείμενα να μένουν σταθερά στον αέρα...  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>

Η Wikipedia στα ελληνικά, από το beta στο ωμέγα

$
0
0
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα), σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της δράσης mywikipedia.gr διοργανώνει εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση: “H Wikipedia στα ελληνικά, από το beta στο ωμέγα” στο Γκάζι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 πμ....

Η εκδήλωση αποτελεί ένα βήμα ανοιχτού διαλόγου που επικεντρώνεται σε 3 θεματικές ενότητες, όπως αυτές προέκυψαν από τα σχόλια του κοινού κατά τη διάρκεια της καμπάνιας μας (go.mywikipedia.grfacebook.com/mywikipediagrtwitter.com/#!/mywikipedia):
Αξιοπιστία και Χρησιμότητα της Wikipedia
Ανοικτό Περιεχόμενο - Ανοικτή Γνώση - Ανοικτή Κοινωνία  
Ανάπτυξη, Παιδεία, Πολιτισμός και Wikipedia
Έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για ανάπτυξη δράσεων :
στην Ακαδημαϊκή κοινότητα
στην Εκπαιδευτική κοινότητα
στους Δήμους και την Περιφέρεια
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και ένα Εργαστήριο Εξοικείωσης με την Wikipedia, στο οποίο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της συγγραφής και διόρθωσης άρθρων στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα υποστηρίξει ενεργά το άνοιγμα του διαλόγου σε μεγαλύτερα ακροατήρια και θα συνεισφέρει έμπρακτα στη διάδοση και στη βελτίωση της Βικιπαίδειας.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, αναλυτικό πρόγραμμα και οδηγίες πρόσβασης θα ανακοινωθούν στο go.mywikipedia.gr. Δηλώσεις συμμετοχής στη σχετική φόρμα.


t3mag.gr

Μουσικά απογεύματα με τον Μάνο Χατζηδάκι στο Μουσείο της Ακρόπολης

$
0
0
Τα μουσικά απογεύματα, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης», εμπλουτίζει τον Φεβρουάριο το μουσείο....


Οι «μουσικές συναντήσεις του Μάνου Χατζιδάκι» θα παρουσιαστούν στις 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου 2012, στις 5 το απόγευμα στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

2 Φεβρουαρίου, «Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά προκλασικούς μουσουργούς». Παίζει το Echo String Quartet (κουαρτέτο εγχόρδων).
9 Φεβρουαρίου, «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά κλασικούς και μετακλασικούς μουσουργούς». Παίζει το Athens String Quartet.
16 Φεβρουαρίου, «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τον Άστορ Πιατσόλα». Παίζει το Trio Tangarto.
23 Φεβρουαρίου, «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τους ήχους της Σμύρνης». Παίζει και τραγουδά ο Χρήστος Τσιαμούλης (λαούτο) μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλατείες της Αθήνας: πως πήραν το όνομά τους….

$
0
0
Αμερικής
Περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Μηθύμνης, προεκτ. Λευκωσίας και Σπάρτης.Παλαιότερα η πλατεία αυτή λεγόταν «Αγάμων». Το όνομα είχε δοθεί από τον λαό ...
επειδή τότε ήταν ερημική και αποτελούσε κέντρο ερωτικών συναντήσεων και επειδή στο «άθλημα» αυτό επιδίδονταν τότε περισσότερο οι άγαμοι. Αρχικά λεγόταν επίσημα και πλατεία Ανθεστηρίων, επειδή στην περιοχή της, όπου τότε δεν υπήρχε κανένα σπίτι, γιορταζόταν η Πρωτομαγιά. Η σημερινή πλατεία Αμερικής, σύμφωνα με την Πράξη Ονοματοθεσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε προς τιμή των ΗΠΑ, για τον φιλελληνισμό που επέδειξαν οι κάτοικοί τους.

Ανεξαρτησίας (Βάθης)
Η πλατεία αυτή είναι περισσότερο γνωστή ως «Πλατεία Βάθης», όνομα που προέρχεται από πάλαια ονομασία της θέσεως (Βάθη), γιατί από εκεί περνούσε ο δρόμος του Μενιδίου (Αχαρνών) μέσα από την κοίτη του ρέματος του Κυκλοβόρου. Το ρέμα αυτό στη συνέχεια καλύφθηκε και αποτέλεσε την σημερινή οδό Μάρνη.Η πλατεία ονομάστηκε επίσημα «Ανεξαρτησίας» για να τιμηθεί η απελευθέρωση και ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821.Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάρνη, Καματερού, Μαιζώνος και Λιοσίων.

Βικτωρίας
Βικτωρία Αλεξανδρινή (1819-1901): Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν κόρη του Εδουάρδου, Δούκα του Κέντ, και της πριγκήπισσας Λουΐζας Βικτωρίας. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 18 χρονών και έμεινε σ’ αυτόν επί 64 χρόνια. Παντρεύτηκε το γερμανό πρίγκηπα Αλβέρτο του Σάξ-Κόμπουργκ-Γκότα το 1840 και απέκτησε πολλά παιδιά. Ήταν ικανή βασίλισσα και θεωρήθηκε σύμβολο της ακμής και της ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή και νοοτροπία για τη Μεγάλη Βρετανία (Βικτωριανή εποχή). Στις μέρες της έγινε η ένωση των Επτανήσων (που ήταν υπό Βρετανική προστασία) με την Ελλάδα (1864). Στο θρόνο τη διαδέχθηκε ο γιος της Εδουάρδος, πρίγκηψ της Ουαλλίας, ως Εδουάρδος Ζ’.Η πλατεία αυτή λεγόταν άλλοτε πλατεία «Κυριακού» από το Δήμαρχο Αθηναίων Παναγή Κυριάκο (1870-1879), που είχε εκεί κοντά το σπίτι του.Οι εργασίες διαμορφώσεώς της άρχισαν το 1872. Η ονομασία Πλατεία Βικτωρίας δόθηκε προς τιμήν της βασίλισσας της Αγγλίας, οι πολιτικοί όμως αντίπαλοι του Παν. Κυριάκου, τότε δημάρχου, έλεγαν ότι δόθηκε προς τιμήν της … κόρης του Βικτωρίας.

Βεΐκου (Γαργαρέττα)
Βεΐκος Λάμπρος (+1827): Σουλιώτης οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821, γιος του επίσης οπλαρχηγού Φώτου Βεϊκου. Όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε το Σούλι (1802) κατέφυγε στην Κέρκυρα, από όπου ξαναγύρισε στην πατρίδα του, για να αγωνιστεί εναντίον του Αλή Πασά. Κατέβηκε κατόπιν στηνεπαναστατημένη Ελλάδα, μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και από εκεί στάλθηκε στην Ύδρα για να συγκεντρώσει βοήθεια για τους πολιορκημένους. Αργότερα πολέμησε με τον Καραϊσκάκη και τον Κίτσο Τζαβέλα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Αναλάτου (στη σημερινή περιοχή του Αγίου Σώστη της λεωφόρου Συγγρού) Η πλατεία (και η συνοικία) αρχικά ονομάστηκε «Γαργαρέττα» πήρε την ονομασία της από την μεσαιωνική οικογένεια Γαργαρέττα, που είχε κτήματα στην περιοχή της.

Εξαρχείων
Η πλατεία αυτή, όπως και ολόκληρη η συνοικία αυτή των Αθηνών, πήρε την ονομασία της από κάποιο Έξαρχο (Ηπειρώτη) που κατά τα χρόνια του Γεωργίου Α’ είχε παντοπωλείο στην γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.

Κάνιγγος
(σωστότερα «Κάννινγκος») Κάννινγκ, Γεώργιος (Canning 1770-1827): Περίφημος βρεττανός πολιτικός και φιλέλληνας, από το Λονδίνο. Διακρίθηκε ως υπουργός των Εξωτερικών. Την εποχή εκείνη η πολιτική της Αγγλίας, όπως και των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων (Ιερά Συμμαχία), ήταν γενικά υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από φόβο όμως προς την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο Κάννιγκ απηύθυνε το 1823 διακοίνωση στην Τουρκία καλώντας την να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους χριστιανούς. Το 1825 διέταξε την κυβέρνηση των Ιονίων Νήσων να θεωρούν τους Έλληνες επαναστάτες ως εμπόλεμους. Δε δέχθηκε πρόταση των Ελλήνων να πάρει υπό την προστασία του τον Αγώνα τους, τους έδωσε όμως υποσχέσεις για τη μεσολάβηση του. Είναι από τους πρωτεργάτες του Πρωτοκόλλου των Μεγάλων Δυνάμεων «Περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου 1827. Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1827, δηλ. σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού.Μαρμάρινος ανδριάντας του, έργο του Βρετανού γλύπτη Τσάντρεϋ (Chantray) βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία.

Κλαυθμώνος
Το όνομα αυτής της πλατείας οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι όπως σήμερα, οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν. Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία.Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ.Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους. Στα σπίτια αυτά (όσα σώζονται) στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών». Στην πλατεία υπήρχαν επίσης τα κτίρια των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Πολλές περιπέτειες πέρασε η επίσημη ονομασία της πλατείας. Στο αρχικό σχέδιο της πόλεως των Αθηνών (του von Klentze) λεγόταν «Πλατεία Αισχύλου». Κατόπιν ονομάστηκε «Πλατεία Νομισματοκοπείου» γιατί εκεί ήταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου. Στη συνέχεια η πλατεία ονομάστηκε «25ης Μαρτίου», όνομα που κράτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν μετονομάστηκε σε «Πλατεία Δημοκρατίας» και μετά πήρε και επίσημα πλέον το όνομα με το οποίο ήταν πάντοτε γνωστή, «Πλατεία Κλαυθμώνος». Τέλος τον Ιούνιο του 1989 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως» με την αφορμή των αποκαλυπτηρίων του ομώνυμου μνημείου στην πλατεία.

Κολιάτσου
Κολιάτσος, Στυλιανός (+ 1878): Στρατιωτικός και πολιτικός που έδρασε στο γ’ τέταρτο του 19ου αιώνα.Η οικογένεια Κολιάτσου είχε κτήματα στην περιοχή που είναι σήμερα η πλατεία και η ομώνυμη συνοικία.Ο Στυλιανός Κολιάτσος ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής επί Οθωνος και εκλέχτηκε πληρεξούσιος στη Β’ Εθνοσυνέλευση (1864) και πολλές φορές βουλευτής. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το Σύνταγμα της χώρας. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων από το 1866 έως το 1878 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1866-1874).Βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Καλλινίκου και Σίφνου.

Κολωνακίου
Η επίσημη ονομασία είναι Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.Η ονομασία προέρχεται από κάποιο παλαιό στύλο (κολωνάκι) που υπήρχε εκεί κοντά (υπάρχει και σήμερα στο κηπάριο της πλατείας) και που μάλλον ήταν «αποτρεπτικό» νόσων και θεομηνιών. Ο στύλος αυτός έδωσε το όνομά του στη σημερινή συνοικία, μια από τις καλύτερες της Αθήνας. Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η περιοχή του Κολωνακίου πάνω από την Δεξαμενή λεγόταν παλαιότερα «Κατσικάδα»,γιατί Λιδωρικιώτες γαλατάδες έβοσκαν εκεί τις κατσίκες τους, στις πλαγιές του Λυκαβηττού.

Κουκάκη (και όχι Κουκακίου)
Κουκάκης Γεώργιος: Εργοστασιάρχης σιδερένιων κρεβατιών, που πρώτος έκτισε σπίτι στην περιοχή αυτή και της έδωσε το όνομά της. Το σπίτι αυτό βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργ. Ολυμπίου και κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.Η πλατεία σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Βεΐκουτ, Ορλωφ, Ματρόζου και Γεωργ. Ολυμπίου.

Κυνοσάργους
Κυνόσαργες: ένα από τα τρία μεγάλα γυμναστήρια των αρχαίων Αθηνών. Ανήκε στο δήμο Διομείας και βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλεως στα νότια του ναού του Ολυμπίου Διός στην αριστερή όχθη του Ιλισού, όπου σήμερα η συνοικία Κυνοσάργους (παλιότερα Κατσιπόδι). Το γυμναστήριο του Κυνοσάργους ιδρύθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Εκεί εγυμνάζοντο οι νέοι που ένας από τους γονείς τους δεν ήταν Αθηναίος (νόθοι). Η ονομασία προέρχεται από έναν «κύνα αργόν» (σκύλο λευκό ή ταχύ) που άρπαξε κομμάτια από το ζώο τη στιγμή της θυσίας στον Ηρακλή στον οποίο ήταν αφιερωμένο το άλσος που περιέβαλε το γυμναστήριο. Στο σημείο που άρπαξε τα κομμάτια το ζώο σύμφωνα με χρησμό του Μαντείου ιδρύθηκε το γυμναστήριο για να εξευμενιστεί ο Ηρακλής. Η διάκριση μεταξύ γνήσιων και νόθων Αθηναίων καταργήθηκε όταν ο Θεμιστοκλής (που η μητέρα του δεν ήταν Αθηναία) έπεισε γνήσιους Αθηναίους να γυμνάζονται στο Κυνόσαργες.

Μαβίλη
Η πλατεία ονομάστηκε προς τιμήν του Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη (1860-1912). Από οικογένεια ευγενούς καταγωγής σπούδασε στη Γερμανία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και, ως θερμός πατριώτης, πήρε μέρος στις πολεμικές περιπέτειες του έθνους στην Κρήτη (1896) και στην Ήπειρο (1987) όπου και τραυματίστηκε. Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής. Στη Βουλή πρωτοστάτησε στους αγώνες για τη Δημοτική γλώσσα. Σε μια αγόρευσή του είπε «δεν υπάρχει γλώσσα χυδαία υπάρχουν μόνο χυδαίοι άνθρωποι». Πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως λοχαγός στο εθελοντικό σώμα των Γαριβαλδινών. Σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο.Η πλατεία παλιότερα λεγόταν «Στέγη Πατρίδος» επειδή σε μικρή απόσταση υπήρχαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες του ομώνυμου Οργανισμού.

Μεταξουργείου
Η ονομασία της προήλθε από εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που ιδρύθηκε εκεί το 1835. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην ημιτελή οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού (που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου, Γιατράκου). Το Μεταξουργείο είναι από τις παραδοσιακές συνοικίες της Αθήνας και από εκεί ξεκινούσαν οι αποκριάτικες «ατραξιόν» της παλιάς πόλης όπως το «Γαιτανάκι».

Μοναστηρακίου
Πήρε το όνομά της από το «Μέγα Μοναστήριον της Παντανάσσσης» που ιδρύθηκε στον 10ον αιώνα. Εκεί ύφαιναν τους «αμπάδες» φθηνά και χονδρά υφάσματα που έγιναν παράδοση για την περιοχή (απ’ όπου και η ονομασία της Αμπατζήδικα). Με την πάροδο του χρόνου τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν και ερειπώθηκαν, έμεινε μόνον η μικρή εκκλησία (τρίκλιτη βασιλική) της Παντανάσσης) που σκεπάστηκε από χώματα και μόνο ένα μέρος της ήταν πάνω από το έδαφος. Γύρω στα 1760 κτίστηκε το τούρκικο τζαμί που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η πλατεία Μοναστηρακίου λεγόταν παλαιότερα και Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας (από τους στρατώνες που υπήρχαν τότε στην περιοχή).

Ομόνοιας
Η αρχική της ονομασία ήταν Όθωνος προς τιμήν του πρώτου βασιλέως. Τη σημερινή της ονομασία πήρε το 1863 γιατί εκεί συμφιλιώθηκαν οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, των Ορεινών και των Πεδινών, που είχαν δημιουργηθεί μετά την έξωση του Όθωνος. Οι Ορεινοί πήραν την ονομασία αυτή γιατί μαζί τους είχε συνταχθεί το ορεινό πυροβολικό, ενώ οι Πεδινοί πήραν το όνομά τους σε αντίθεση με τους Ορεινούς. Οι Ορεινοί ήταν με το μέρος του Κω/νου Κανάρη ενώ οι Πεδινοί με το μέρος του Δημητρίου Βούλγαροι.Μεγάλη αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των δύο παρατάξεων έγινε στις 18-21 Ιουνίου με 120 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι αντιμαχόμενοι συμφιλιώθηκαν τελικά στην πλατεία με την μεσολάβηση των πρεσβευτών των μεγάλων δυνάμεων.

Παγκρατίου
Η ονομασία της περιοχής πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο οφείλεται στο ότι εκεί ήταν, κατά την αρχαιότητα, το ιερό του Παγκρατίου Ηρακλέους (ως προστάτη του αγωνίσματος του παγκρατίου που ήταν συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης).Παλαιών Ανακτόρων Βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων (όπου σήμερα βρίσκεται η Βουλή των Ελλήνων κτίστηκε για να στεγάσει το βασιλέα Όθωνα. Αρχικά ο Όθων ήθελε να κτίσει το ανάκτορό του στην Ακρόπολη επενέβη όμως ο πατέρας του, ο φιλέλληνας βασιλιάς Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας, και έτσι αποσοβήθηκε το ανοσιούργημα. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1836 και το έργο τελείωσε το 1840. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών ανέγερσης του κτιρίου ανέλαβε ο πατέρας του Όθωνα Λουδοβίκος Α’. Η Βουλή στεγάστηκε εκεί το 1922.

Πλάκας
Για την προέλευση του ονόματος της συνοικίας αλλά και της πλατείας της Πλάκας υπάρχουν πολλές εκδοχές: Κατά τον Δημ. Καμπούρογλου η ονομασία οφείλεται σε μία μεγάλη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου Διονύσου). Κατά άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την αλβανική λέξη «πλιάκα» που σημαίνει παλαιός. Επικράτησε κατά την εγκατάσταση Αρβανιτών «γκαγκαρέων» κατά τον 17οαιώνα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη που ήταν έρημη και εγκαταλελειμμένη μετά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Οι αρβανίτες αυτοί έλεγαν ότι κατοικούν στην «πλιάκα» (παληά) Αθήνα και έτσι έμεινε το όνομα.

Ρηγίλλης
Ρήγιλλα Αππία-Αννια (2ος μ.Χ αιώνας): σύζυγος του Αθηναίου σοφιστή και πολιτικού Ηρώδου του Αττικού. Πέθανε λίγο μετά το γάμο τους που έγινε γύρω στο 143 μ.Χ. Ο Ηρώδης κατηγορήθηκε τότε από τους εχθρούς του ότι ήταν υπαίτιος του θανάτου της, αθωώθηκε όμως μετά από δίκη στη Ρώμη και στη μνήμη της ίδρυσε στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Ακροπόλεως το Ηρώδειον (Ωδείον Ηρώδου του Αττικού) που ονομάστηκε «επί Ρηγίλλη». Κατ’ άλλους η Ρηγίλλα πέθανε γύρω στο 160 μ. Χ Ο Ηρώδης ο (υιός του) Αττικού Τιβέριος-Κλαύδιος (103-179 μ.Χ.) γεννήθηκε στον Μαραθώνα, πήρε εξαιρετική μόρφωση και ήταν ένας από τους καλύτερους ρήτορες της εποχής του και δάσκαλος Ρωμαίων αυτοκρατόρων (ως ο Μάρκος Αυρήλιος). Πήρε ανώτατα αξιώματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Ύπατος & άρχων των Αθηνών). Είχε μεγάλη περιουσία και διέθεσε πολλά χρήματα σε έργα κοινής ωφελείας στην Κόρινθο, Δελφούς, Θερμοπύλες και την Αθήνα. Μεταξύ των δωρεών του ήταν και το Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο αναμαρμαρώθηκε με δωρεά του Γ. Αβέρωφ προκειμένου να τελεσθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Συντάγματος
Η πλατεία ονομάστηκε για να τιμηθεί το Σύνταγμα, ο πρώτος Καταστατικός Χάρτης της Χώρας, που ρυθμίζει τον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής εξουσίας και τι σχέσεις της με τους πολίτες. Το πρώτο Σύνταγμα αποφασίστηκε να δοθεί από τον Όθωνα ύστερα από την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με αρχηγούς τους Δημ. Καλλέργη, Ι. Μακρυγιάννη κ.α. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση του 1844. Τότε απέκτησαν για πρώτη φορά οι Έλληνες το δικαίωμα ψήφου.

Φιλοπάππου
Φιλόπαππος Γάιος – Ιούλιος – Αντίοχος (1ος αιώνας μ.Χ.): Ύπατος και άρχων των Αθηνών από την Συρία (εγγονός του βασιλιά της Συρίας Αντίοχου Δ’). Ευεργέτησε την Αθήνα και ανακηρύχθηκε Αθηναίος πολίτης. Στον ομώνυμο λόφο απέναντι από την Ακρόπολη έκτισε το ομώνυμο μνημείο εις μνήμην του παππού του κ.α επιφανών. Κατά την αρχαιότητα ο λόφος του Φιλοπάππου ονομαζόταν «Μουσείον» (από τον εκεί τάφο του ποιητή Μουσαίου) ή λόφος Μουσών επειδή παλιά ήταν αφιερωμένος στις μούσες.Από τον λόφο του Φιλοπάππου ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης βομβάρδισε την Ακρόπολη και κατέστρεψετον ναό της Απτέρου Νίκης (1687)
[Μ. Βουγιούκα & Β. Μεγαρίδη: Οδωνυμικά

πηγή: NewsKosmos.Com/olympia.gr

Τα νεκροταφεία σκορπούν… χαμόγελα

$
0
0
Το ποσό των 270.000 ευρώ συγκεντρώθηκε από τα «τυχερά» περίπου 100 εφημερίων που υπηρετούν σε νεκροταφεία των Αθηνών. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αποπεράτωση του ιδρύματος «Κόκορη» της Αρχιεπισκοπής, που φιλοξενεί παιδιά με σύνδρομο Down....


Στην τελετή βράβευσής τους που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρούφ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία, δεν σταμάτησε να παρακινεί τους εφημέριους να βοηθούν από το υστέρημα και τα «τυχερά» τους, όπως είπε, την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Φαίνεται όμως ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν δέκτης δυσαρέσκειας μερίδας των κληρικών και γι’ αυτό απάντησε σ’ αυτή τη δυσαρέσκεια με πολύ δηκτικό τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, γνωρίζει πως κάποιοι είναι στενοχωρημένοι αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η «γραμμή» μας. Όποιος διαφωνεί, σημείωσε, θα πρέπει να ξέρει, «ή αυτός ή εγώ». Και είναι δύσκολο, συμπλήρωσε, «να φύγω εγώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία από όσους, όπως είπε, πιστεύουν ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει πρακτικά τα θύματα της κρίσης. Επανέλαβε πάντως, ότι είναι μύθος ο θρυλούμενος θησαυρός των εκκλησιαστικών ταμείων και συνεχάρη όσους ιερείς συμμετείχαν αυθόρμητα στη συγκέντρωση του σημαντικού ποσού των 270.000 ευρώ.

Στην ομιλία του, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι το λειτουργικό έργο δεν σταματά στο δι’ ευχών, σημειώνοντας ότι από κει ξεκινάει.

«Πρέπει να μπούμε μέσα στην κοινωνία και να βοηθήσουμε» τόνισε και συνέχισε μιλώντας για ανακατανομή των κληρικών, τονίζοντας την ανάγκη νοικοκυρέματος του ιερατικού προσωπικού, τη στιγμή που υπάρχει «περίσσευμα» κληρικών στην Αθήνα και σοβαρή λειψανδρία στα χωριά. Όσο για τα «προσοδοφόρα» πόστα, όπως για παράδειγμα τα νεκροταφεία, είπε πως «οι κληρικοί πρέπει να ανακυκλώνονται ώστε να επωφελούνται περισσότεροι των φιλοδωρημάτων των πιστών».

«Το Κοιμητήριο δεν είναι χώρος να τον εκμεταλλεύεται η Εκκλησία ή ο Δήμος, ούτε είναι χώρος που στέλνουμε τον αποτυχημένο ιερέα» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν των ιερέων των Κοιμητηρίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αλλάξει πια η νοοτροπία. Οι ιερείς στο Κοιμητήριο είναι το πιο σοβαρό λειτούργημα».

http://www.polispress.gr/archives/98159

Ο θεμέλιος λίθος του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας

$
0
0
του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.
Μία από τις σημαντικότερες σελίδες της πλουσιότατης ιστορίας της πολύπαθης πλατείας Ομονοίας άνοιγε τον Ιανουάριο 1928. Τότε τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία του υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού....
Παρά την οικονομική κρίση που βρισκόταν προ των θυρών, ήταν η εποχή που προετοιμαζόταν η περίοδος της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ακμής γενικότερα των Αθηνών, ιδιαιτέρως δε της κεντρικής αυτής πλατείας, η οποία στις ημέρες μας οδηγήθηκε στην πλήρη παρακμή και απαξίωση. Είχαν περάσει εβδομήντα τρία χρόνια από τότε (1855) που η Βουλή των Ελλήνων είχε ψηφίσει τον πρώτο νόμο «περί συστάσεως Σιδηροδρόμου απ’ Αθηνών εις Πειραιά» και πενήντα εννέα έτη από τότε (1869) που είχε εγκαινιαστεί ο κεντρικός σταθμός στο Θησείο. Οι κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες είχαν αλλάξει. Η Αθήνα είχε μεταβληθεί σε μεγαλούπολη και είχε υποδεχθεί τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Εργοτάξιο κατασκευής του νέου υπογείου σταθμού της Ομόνοιας.
Ο πρώτος σταθμός
Είναι ελάχιστα γνωστό ότι μέχρι τότε ο σταθμός της Ομόνοιας δεν βρισκόταν επί της πλατείας, αλλά παραπλεύρως στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, περίπου στο ύψος που συμβάλλουν οι οδοί Αθηνάς και Λυκούργου. Βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο διοίκησης του ΗΣΑΠ και ήταν ορατός από γέφυρα που υπήρχε στην οδό Λυκούργου. Εκείνος ο σταθμός είχε εγκαινιαστεί το 1895.
Τριακόσιοι πενήντα εργάτες, οι οποίοι σταδιακά αυξήθηκαν σε οκτακόσιους απασχολούνταν στο φιλόδοξο έργο που ήταν η διάνοιξη της νέας γραμμής από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Παναγή Κυριακού (Βικτωρίας). Απώτερος στόχος η επέκταση της γραμμής μέχρι την Κηφισιά. Έπρεπε, ωστόσο, να δημιουργηθεί ο κεντρικός υπόγειος σταθμός στα πρότυπα των υπογείων σιδηροδρόμων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Έτσι άρχισε το σκάψιμο της Ομόνοιας για να εξασφαλιστεί το βάθος των οκτώ μέτρων που απαιτούνταν για τις υποδομές του πρώτου εκείνου υπόγειου σταθμού.

Στιγμιότυπο από την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου. Διακρίνονται από αριστέρα ο γενικός διευθυντής Αλέξ. Βλάγκαλης, ο υπουργός Ιωάννης Μεταξάς και ο δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης.
Οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν. Εκείνη την εποχή η Αθήνα μαστιζόταν από τον δάγκειο πυρετό και δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν –βρίσκοντας βεβαίως υποστήριξη από τον Τύπο– πως το γεγονός οφειλόταν στις μεγάλες τάφρους που άνοιγαν για την ανάγκη εξυπηρέτησης του σιδηρόδρομου. Επίσης, απέδιδαν το «κακό» στο άνοιγμα των υπονόμων της ανασκαμμένης οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Ξόρκια, ευχέλαια και μαγγανείες έφεραν στην επιφάνεια περίεργες συζητήσεις και διαδόσεις εξωφρενικών σεναρίων. Τελικά, δεν άργησε να διαδοθεί η πραγματικότητα. Ο δάγκειος είχε πλήξει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και δεν αναδύθηκε από τα έγκατα της γης!

Κατάθεση θεμέλιου λίθου του νέου υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας τον Ιανουάριο 1928.
Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Σπύρος Πάτσης και ο μηχανικός Αλέξανδρος Βλάγκαλης
Υπουργός Συγκοινωνιών ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς και Δήμαρχος Αθηναίων –στην τελευταία χρονιά της θητείας του– ο Σπύρος Πάτσης, που ήταν και οι πολιτικοί καθοδηγητές του έργου. Ωστόσο, το «πρόσωπο-κλειδί» ήταν ο μηχανικός, μηχανολόγος και επιχειρηματίας Αλέξανδρος Βλάγκαλης (1873-1955). Σε περίοδο που η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους ήταν, για μία ακόμη φορά, εξαιρετικά δυσχερής, αξιολόγησε την ανάγκη για τόνωση των μέσων σταθερής τροχιάς, διέθεσε κεφάλαια και συντέλεσε καθοριστικά στην ίδρυση των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΕΗΣ), όπου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή. Επίσης, ο διευθυντής Αρχιτεκτονικού του Δήμου Αθηναίων Εμμανουήλ Λαζαρίδης (1894-1961) ήταν από τα πρόσωπα που έδωσαν σημασία στη λεπτομέρεια. Το μεράκι στην εργασία τους έμειναν να θυμίζουν τα κεραμικά πλακίδια στους σταθμούς Ομονοίας και Βικτωρίας ή οι εμαγιέ πινακίδες και τα κιγκλιδώματα των κλιμακοστασίων που μέρος τους σώζεται μέχρι τις ημέρες μας.

Ο υπόγειος σταθμός της Ομόνοιας όπως είναι σήμερα.
Δικαιολογημένα λοιπόν πανηγύριζαν όσοι συμμετείχαν τον Ιανουάριο 1928 στη θεμελίωση του Ηλεκτρικού Σταθμού της Ομόνοιας. Με εντυπωσιακή συνέπεια το έργο είχε ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα χαρίζοντας στην Αθήνα μια πρόσθετη νότα πολιτισμού και προόδου. Η υπόγεια σήραγγα, που επεκτάθηκε έως την Κηφισιά, κατάργησε τον ατμοκίνητο Αττικής-Κηφισιάς, το παλιό «θηρίο» και έθεσε τα θεμέλια για τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο, επιτρέποντας πλέον στο κοινό να κινείται πιο άνετα μέσα στην Αθήνα.



mikros-romios.gr

Αφού κύριε Χρυσοχοίδη δεν διαβάσατε το Μνημόνιο...

$
0
0
Γιατί το υπερασπιζόσασταν με πάθος,ως μόνη λύση για τη "σωτηρία" της πατρίδας...;;

Μία μία σκάνε οι βόμβες "υπευθυνότητας" από τους υπαίτιους της μεγαλύτερης οικονομικής τραγωδίας που βιώνει ο τόπος μας...Και δεν το διάβασε γιατί όπως είπε ασχολούνταν με τον πόλεμο κατά του εγκλήματος...Μιλάμε για καραγκιοζιλίκια ολκής...


http://pikri-sokolata.blogspot.com/2012/01/blog-post_6067.html

Εμπειρία ζωής, Γίνε Εθελοντής!

$
0
0
Το Ράλλυ Ακρόπολις ανοίγει ακόμα μία νέα σελίδα στη μακρόχρονη πορεία του, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή επαγγελματικής κατάρτισης, να επανδρώσει την οργάνωση του ελληνικού γύρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ....

Όλοι οι φίλοι του Ράλλυ Ακρόπολις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση και την άρτια εξέλιξη του αγώνα. Εάν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα των εθελοντών του Ράλλυ Ακρόπολις, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε μέχρι τις 20 Απριλίου την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα www.acropolisrally.gr επιλέγοντας την ομάδα εθελοντικής εργασίας που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα, στις δεξιότητες και στις γνώσεις σας.
Τώρα μπορείτε να συμμετάσχετε στο μεγαλύτερο ελληνικό αθλητικό γεγονός της χρονιάς!

Το Ράλλυ Ακρόπολις 2012 θα διεξαχθεί στις 24-27 Μαΐου με επίκεντρο την πόλη του Λουτρακίου.

100.000.000 ευρώ για τους αστέγους από το Ιδρυμα Νιάρχος

$
0
0
Εμπρακτη βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση προσφέρει το Ιδρυμα Νιάρχου. Μέσα στην επόμενη τριετία το ίδρυμα θα διαθέσει ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας με τη στήριξη των αστέγων και την παροχή υγειονομικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη....


«Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανταποκρινόμενο στις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα, συμβάλλει με τη διάθεση ποσού έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο τη βελτίωση των δυσμενέστατων συνεπειών της επιδεινούμενης κρίσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες. Η νέα μεγάλη δωρεά του ιδρύματος θα διοχετευτεί μέσα από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα επιλεγούν με κριτήριο τη δυνατότητά τους να την αξιοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο.

«Η κρίση ανατρέπει ταχύτατα ολόκληρες δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, το ίδρυμα δεσμεύεται απέναντι σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να προσφέρει άμεση ανακούφιση, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας.

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα επενδύσει και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, «τα οποία θα συμβάλλουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές», όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Το ίδρυμα πάντως ξεκαθαρίζει ότι σκοπός των πρωτοβουλιών του είναι μόνο η συμπλήρωση και όχι η αντικατάσταση του ρόλου του κράτους και των αρμόδιων φορέων, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί και ιδιώτες, που «μπορούν και πρέπει [Ο Σταύρος Νιάρχος.] να βοηθήσουν» την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε στην «Espresso» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Λένα Βλαβιανού, ένα μικρό μέρος της δωρεάς έχει ήδη παρασχεθεί σε δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Από τη δωρεά αυτή των 100 εκατομμυρίων ευρώ η PRAKSIS και η Αρτος-Δράση έχουν λάβει συνολικά δωρεά ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας για αστέγους, για τη λειτουργία Προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας και για την παροχή Επισιτιστικής Βοήθειας. Αυτό δηλαδή είναι ένα πρώτο μικρό κομμάτι του προγράμματος που ξέρουμε μέχρι στιγμής. Τώρα θα αρχίσει η εις βάθος εξέταση των αναγκών για να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σταδιακά νέες δράσεις» εξήγησε η κ. Βλαβιανού.

Τα Κέντρα Ημέρας επιδιώκουν την προσφορά βασικών υπηρεσιών σε αστέγους κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. δυνατότητα χρήσης λουτρού, καθαρός ρουχισμός και ανάπαυση), ενώ το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας αποσκοπεί στην υποστήριξη οικογενειών που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες (μέσω π.χ. ανεύρεσης εργασίας). Τέλος, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας περιλαμβάνει τη διανομή γευμάτων σε όσους έχουν ανάγκη και τη στήριξη άλλων επισιτιστικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα έχει ήδη εξαγγείλει δωρεά ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των νέων, υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου.


espressonews.gr

Τ άκουσαν Μπέης και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καμίνη

$
0
0
Τα 'ψαλαν (όχι τα κάλαντα) για τα καλά στους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καμίνη που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος οι εργαζόμενοι στην κοινότητα. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι φώναζαν για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους, που δεν φτάνουν πλέον ούτε για να συντηρήσουν στοιχειωδώς τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερα τα άκουσαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Μπέης...
, οι αντιδήμαρχοι Νέλλυ Παπαχελά και Εύη Κοντοσταθάκου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φίλ. Δραγούμης και Κόκκινος. Η πρόεδρος του διαμερίσματος Χριστίνα Βασιλείου «ξέχασε» να προσκαλέσει στην εκδήλωση τους δύο εκλεγμένους (στο διαμέρισμα) δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού Κακλαμάνη, τους κ. Ιγνατίου και Κωνσταντάρα. Κι όλοι αναρωτήθηκαν γιατί.

Δημοτικές Παρωδίες (paron.gr)

Οι Έλληνες έκαναν το Skyrim πραγματικότητα στους δρόμους της Αθήνας!

$
0
0
Ένα χιουμοριστικό βιντεάκι ετοίμασε μια ομάδα Ελλήνων χρηστών, φέρνοντας στη ζωή το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Skyrim... To βιντεάκι με τον "ήρωα" του παιχνιδιού να περιπλανιέται αναζητώντας... δράκους στην Αθήνα έχει ήδη 57 χιλιάδες επισκέψεις στο Youtube.

Δείτε το βίντεο...



mediagate.gr

Τι έγιναν οι μαρμάρινες κολόνες;

$
0
0
Πάνε να υποβαθμίσουν, προκειμένου να «κουκουλωθεί», το σκάνδαλο με την εξαφάνιση των μαρμάρινων στηλών που μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 2011 κοσμούσαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής....
Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου διέψευσε ότι έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για αυτή την κλοπή. Εκτέθηκε όμως, γιατί σχετική μήνυση έχει υποβληθεί από τις αρχές Νοεμβρίου στο ΑΤ Αιγάλεω από τον υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων Γιώργο Ρέμπη, ο οποίος ως υπεύθυνος φύλαξης των εργοταξίων του δήμου ανακάλυψε ότι από τις 24 μαρμάρινες κολόνες, βάρους πλέον των 50 κιλών η καθεμιά, που είχαν μεταφερθεί από δημοτικά συνεργεία στο οικόπεδο που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 15, είχαν κάνει «φτερά» 12 μαρμάρινες βάσεις και 5 κολόνες. Όταν ρώτησε τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου εργοταξίου, αλλά και της Διεύθυνσης Οδοποιίας του δήμου, πού πήγαν τα «μάρμαρα», αυτοί αρκέστηκαν να πουν «θα τα βρούμε». Μπροστά όμως στον σάλο που προκλήθηκε και ιδιαίτερα από τον φόβο μήπως επέμβει η Δικαιοσύνη, επέστρεψαν τις 5 κολόνες και 2 τεμαχισμένα κομμάτια μαρμάρου.

Δημοτικές Παρωδίες (paron.gr)

Η Συλλογή Manege στην Αθήνα!

$
0
0
... υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι 1920-2010 από τη Συλλογή Manege στην Αγία Πετρούπολη

15/12/2011 – 11/3/2012...


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το φετινό χειμώνα μία μοναδική έκθεση έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή της περίφημης Πινακοθήκης Manege στην Αγία Πετρούπολη.

Σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων που αντανακλά την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Όποιος θελήσει αληθινά να προσεγγίσει τη ρωσική ζωγραφική του 20ού αιώνα, θα αντλήσει ένα θησαυρό ερεθισμάτων από την εικαστική παραγωγή μιας πόλης που κατεξοχήν συνδέει ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά ρεύματα στις τέχνες. Από τις όχθες του Νέβα, από τη βορειότερη μεγάλη πόλη του κόσμου έρχονται στην Αθήνα 120 έργα μεταφέροντας ένα ισχυρό εικαστικό μήνυμα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετά-περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Τα έργα αυτά, που δημιουργήθηκαν συχνά κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες, όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 872 ημέρες, διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών:

• Grinberg
• Lapshin
• Zagoskin
• Timoshenko
• Krimmer
• Pakulin
• Proshkin
• Shuriga
• Churilov

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με κείμενα των: Marina Jigarkhanyan (επιμελήτρια Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης της Συλλογής Manege), Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) και Αφροδίτης Οικονομίδου (επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Jigarkhanyan, Αφροδίτη Οικονομίδου

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2011 – 11 Μαρτίου 2012

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00

Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

T: 210-3611206
F: 210-3611349
E: info@theocharakis-foundation.gr
W: www.thf.gr

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης
zougla.gr
Viewing all 16873 articles
Browse latest View live




Latest Images